Ανακοίνωση διαμαρτυρίας

Παρά τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις καθώς και τις σχετικές εξαγγελίες για τη βελτίωση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου αλλά και υποδοχής των αιτούντων άσυλο, η κατάσταση στον τομέα του ασύλου στη χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφεται ως ιδιαίτερα προβληματική σε όλο της το φάσμα. Είναι δε το αποτέλεσμα των συστηματικών και μακροχρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των προσφύγων και έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στους πρόσφυγες, αλλά και στα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε συλλογικότητες και ΜΚΟ για την υποστήριξή τους.
Η προαναφερόμενη κατάσταση, που επιτείνεται ως προς τις συνέπειες, από την έλλειψη προστασίας έναντι των συστηματικών και αυξημένων ρατσιστικών επιθέσεων, που υφίστανται το τελευταίο διάστημα αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, οδηγεί σε απόγνωση.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, εκρήξεις θυμού και ακραίων συμπεριφορών από πρόσφυγες, οι οποίες στρέφονται κατά των ΜΚΟ, που δρουν προς υποστήριξή τους.

Γνωρίζουμε καλά την άκρως προβληματική κατάσταση στον τομέα του ασύλου, τις ανύπαρκτες συνθήκες υποδοχής, τις άθλιες συνθήκες κράτησης, την έλλειψη προστασίας των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.
Όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στο πεδίο της διεθνούς προστασίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αγωνιζόμαστε άλλωστε, σε ένα εξόχως προβληματικό πλαίσιο και με όσες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στα γραφεία μας, στα κρατητήρια, στα σύνορα, στα δικαστήρια, στις Επιτροπές Ασύλου, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις στα νοσοκομεία, στα σχολεία κ.α..

Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε και να δεχτούμε ακραίες συμπεριφορές μεμονωμένων ατόμων, που δεν απηχούν το σύνολο των προσφύγων και θέτουν σε κίνδυνο εμάς αλλά και τα άτομα που ζητούν τη συνδρομή μας.

Την Παρασκευή 20/5/2011, αναγνωρισμένος πρόσφυγας προσήλθε στο ΕΣΠ και μόλις ενημερώθηκε ότι η οργάνωση δεν παρέχει υπηρεσίες οικονομικής κάλυψης του παραβόλου, που απαιτείται για την έκδοση του ταξιδιωτικού του εγγράφου, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και προσφύγων. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αντίστοιχων περιστατικών, τα οποία λαμβάνουν χώρα εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες και προέρχονται από μεμονωμένα άτομα. Στο διάστημα αυτό, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΕΣΠ, καθημερινά και συντονισμένα, συγκεκριμένα άτομα, προσέρχονταν στο ΕΣΠ προβάλλοντας αιτήματα, που εκ των προτέρων γνώριζαν ότι το ΕΣΠ δεν έχει τη δυνατότητα και την αρμοδιότητα να τα ικανοποιήσει και απειλούσαν ότι θα προκαλέσουν υλικές ζημιές στα γραφεία και ότι θα στραφούν κατά των εργαζομένων, σε κάποιες δε περιπτώσεις, ότι θα αυτοκτονήσουν, αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους. Και οι προκλήσεις συνεχίζονται: Τα ίδια μεμονωμένα άτομα στις 25/5/2011 οξυγονοκόλλησαν την πόρτα εισόδου του ΕΣΠ, παρεμπόδισαν εργαζόμενους να εισέλθουν στο κτίριο και συνεργείο να επισκευάσει την πόρτα και προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τον κόσμο επικολλώντας ανακοινώσεις σε διάφορες γλώσσες. Μάλιστα έχουν βάψει με χρώμα το τζάμι της εισόδου του ΕΣΠ ώστε να μη φαίνεται η ανακοίνωση της Οργάνωσης, που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί.

Το προσωπικό του ΕΣΠ αρνείται να εργαστεί υπό αυτές τις συνθήκες και αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες παράλογες ενέργειες/συμπεριφορές φαίνεται ότι στρέφονται κατά του ΕΣΠ, αλλά ουσιαστικά στρέφονται κατά των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που προσέρχονται στα γραφεία του για βοήθεια.

Σε μια εποχή που η ξενοφοβία και ο ρατσισμός κερδίζουν έδαφος, τέτοιες ακραίες συμπεριφορές από πρόσφυγες (πόσο μάλλον όταν στρέφονται εναντίον ΜΚΟ) ενισχύουν την επιχειρηματολογία της άκρας δεξιάς, που αποσκοπεί στο να στιγματίσει στη συνείδηση της κοινής γνώμης κάθε πρόσφυγα και μετανάστη ως εγκληματία.

Τέτοιες ακραίες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και ενώ εξακολουθούμε να είμαστε αλληλέγγυοι και να προσφέρουμε, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων μας, κάθε βοήθεια στους πρόσφυγες, ωστόσο, οφείλουμε να καταγγείλουμε και να απομονώσουμε πράξεις προσβολών, βίας και απειλών που στρέφονται εναντίον μας.

Απαιτούμε από την Πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της, καθώς όλη η παραπάνω κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πρακτικές που ακολουθεί, οι οποίες καταλήγουν στην εξαθλίωση των προσφύγων και σε μία εν γένει χαοτική κατάσταση, το τίμημα της οποίας πληρώνουν οι ΜΚΟ αλλά και άλλες συλλογικότητες που παρέχουν υπηρεσίες και βοήθεια σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και επωμίζονται “εν τοις πράγμασι” ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

– ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (ΕΣΠ)
– ΑΡΣΙΣ (ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ)
– ΕΚΠοΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ
– ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
– ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
– ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
– ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
– ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
– ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΒΑΒΕΛ
– ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΜΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
– “ΛΑΘΡΑ;”- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
– ΜΕΤΑδραση
– ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
– ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
– PRAXIS
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΦΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
– i.RED/ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ RED ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

 

φωτογραφία: Kate Ausburn

 

άσυλο, μετανάστευση, πρόσφυγες, ρατσιστική βία

Μέλος

Newsletter