Γυναίκες που κρατούν πανό που γράφει "δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή" έξω από την είσοδο στην Μητρόπολη Αθηνών

Η παλινόρθωση του σκοταδισμού: Η Εκκλησία της Ελλάδας αμφισβητεί επίσημα το κεκτημένο δικαίωμα στην άμβλωση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας με Εγκύκλιο Σημείωμα της αμφισβητεί ευθέως το νομικά κατοχυρωμένο εδώ και 36 χρόνια δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Επαναλαμβάνει ψευδο-επιστημονικές θεωρίες περί «αγέννητου παιδιού» με ολοκληρωμένη ταυτότητα, θεωρώντας τη διακοπή της κύησης «αγριότητα», «εσκεμμένη αφαίρεση ζωής», ενώ, εντελώς αυθαίρετα, συγκαταλέγει τις αμβλώσεις στον αριθμό των θανάτων παγκοσμίως.

Η εγκύκλιος αυτή έρχεται να προστεθεί σε σειρά από πρόσφατες, αφόρητα ταπεινωτικές για το γυναικείο φύλο δηλώσεις εκκλησιαστικών παραγόντων: αμφισβητούν ανοιχτά τον ιδιαζόντως απεχθή χαρακτήρα των γυναικοκτονιών, θεωρούν ότι οι γυναίκες «μιλάνε πολύ» και, ακόμη χειρότερα, υποστηρίζουν ότι «θέλουν και βιάζονται»!

Το πιο επικίνδυνο από όλα όμως, για μια δημοκρατία που αναγνωρίζει στους πολίτες της θεμελιώδη δικαιώματα, είναι εν προκειμένω ότι η Εκκλησία της Ελλάδας επιδιώκει με την εγκύκλιο αυτή να υπαγορεύσει στην Πολιτεία την υπαναχώρησή της από την αναγνώριση του αυτονόητου δικαιώματος των γυναικών στη διαχείριση του σώματός τους. Η Εκκλησία της Ελλάδας, ως θεραπεύουσα ένα από τα θρησκευτικά δόγματα στη χώρα μας, έστω και το αριθμητικά επικρατούν, δικαιούται βεβαίως να έχει και να εκφέρει άποψη για τα μεγάλα ηθικά ζητήματα του βίου. Σε καμία ωστόσο περίπτωση δεν μπορεί να επιδιώκει την επιβολή της όποιας άποψής της στους πολίτες ως νόμο του κράτους.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την αγανάκτησή της για τη συντονισμένη επίθεση που δέχονται κατοχυρωμένα δικαιώματα από την Εκκλησία υπό την ανοχή της Πολιτείας, με την οποία διατηρεί προνομιακή σχέση. Τη σχέση αυτή οφείλει επιτέλους η Πολιτεία να διακόψει, ζήτημα για το οποίο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει καταθέσει εδώ και χρόνια εμπεριστατωμένη πρόταση.

 

Φωτογραφία: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Μέλος

Newsletter