• Ελληνικά
  • Αγγλικά

Άμεση ανάγκη έρευνας για τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στον Έβρο

 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαιρετίζει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των οργανώσεων EΣΠ, ΑΡΣΙΣ και HumanRights360 για τις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο και μεταναστών στον Έβρο καθώς και τη σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Μέσα από τις δεκάδες μαρτυρίες προσώπων καταγράφεται μια συγκεκριμένη πραγματικότητα: ομάδες ανδρών με καλυμμένα πρόσωπα, οι οποίοι μιλούν Ελληνικά και κάποιοι Γερμανικά, φέρουν στρατιωτική ενδυμασία και εξοπλισμό (όπλα και κλομπς) και κινούνται με οχήματα χωρίς διακριτικά, συλλαμβάνουν αλλοδαπούς που μόλις έχουν διέλθει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τους ξυλοκοπούν, τους αφαιρούν τα προσωπικά τους είδη, τους κρατούν για περιορισμένο χρόνο σε ερημικές τοποθεσίες και εν συνεχεία τους εξαναγκάζουν να επιβιβαστούν σε βάρκες και να επιστρέψουν στην Τουρκία. Συχνά, τα επιστρεφόμενα πρόσωπα πέφτουν στη συνέχεια θύματα της μαφίας των διακινητών ή συλλαμβάνονται από την τουρκική αστυνομία. 
Υπενθυμίζουμε ότι η ΕλΕΔΑ έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο και καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη για συγκεκριμένες περιπτώσεις επαναπροωθήσεων χωρίς να υπάρξει ως τώρα κάποια ένδειξη ότι η σχετική έρευνα προωθείται από κάποιον από τους δύο φορείς, ενώ ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και από δικηγόρους και δημοσιογράφους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, τόσο με τη μορφή μαρτυρίων όσο και απτών αποδείξεων (φωτογραφίες προσώπων εντός ελληνικού εδάφους, οι οποίοι την επομένη ημέρα βρίσκονται στην Τουρκία, στίγματα GPS κλπ), δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι πλέον γενικευμένη. Στην πράξη υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε το σύνολο των προσώπων αυτών συνωμοτούν για να πλήξουν την εικόνα της Ελλάδας, είτε τα περιστατικά είναι αληθινά.
Σε κάθε περίπτωση, η τυποποιημένη απάντηση των συναρμόδιων Υπουργείων ότι “αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα” συνιστά πλέον, υπό το σωρευτικό βάρος όλων των καταγγελιών, συγκάλυψη. Και η ευθύνη για αυτό, αν δεν διαταχθεί άμεσα ουσιαστική έρευνα από ανεξάρτητη αρχή που θα έχει απόλυτη ελευθερία διενέργειας όλων των αναγκαίων κινήσεων για τη διακρίβωση της αλήθειας, θα βαραίνει συνολικά την κυβέρνηση.
Δηλώνουμε και πάλι ότι η δράση παρακρατικών ομάδων που διαπράττουν σωρεία σοβαρότατων ποινικών αδικημάτων (απαγωγές, ξυλοδαρμούς, ληστείες, παράνομες επαναπροωθήσεις), εφόσον αποδειχθεί αληθινή, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή σε κανένα σημείο της ελληνικής επικράτειας. Και αν μεν οι ομάδες αυτές δρουν εν αγνοία των αρμόδιων αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής, αυτό σημαίνει ότι οι αρχές αυτές είναι παντελώς ανίκανες να ασκήσουν ουσιαστικό έλεγχο για το τι συμβαίνει στα σύνορά μας με την Τουρκία. Αν από την άλλη δρουν εν γνώσει ή κατ’ εντολή τους, πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα σε βάρος της ίδιας της Δημοκρατίας μας από ένα βαθύ κράτος που πιστεύαμε ότι ανήκει στο παρελθόν.

 

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
13/12/2018

 

 

Φωτογραφία- Dimitris Siskopoulos-https://flic.kr/p/GmUZHE

Επαναπροωθήσεις

Μέλος

Newsletter