Σχετικά με την υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά

 

Συζητήθηκε ενώπιον Αρείου Πάγου η έφεση του Τουργκούτ Καγιά κατά του αιτήματος έκδοσής του στην Τουρκία. Ο Τουργκούτ Καγιά είναι δημοσιογράφος σε αριστερή εφημερίδα φίλα διακείμενη στις θέσεις του φιλοκουρδικού κόμματος. Έχει φυλακιστεί κατά το παρελθόν για την δράση του και οι Τουρκικές αρχές τον εκζητούν με απόφαση Τουρκικού Δικαστηρίου ως μέλος παράνομης οργάνωσης προκειμένου  να εκτίσει υπόλοιπο ποινής φυλάκισης.
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην πολύ κακή κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Έχει επισημάνει ότι – ιδίως στις περιπτώσεις πολιτικών ακτιβιστών – η Τουρκία αποτυγχάνει να ικανοποιήσει τα κριτήρια της δίκαιης δίκης. Χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων βουλευτές , δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί ακτιβιστές, φοιτητές, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  αντιμετωπίζουν κατηγορίες και καταδίκες  με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Η  διάβρωση  της αμεροληψίας και ανεξαρτησίας των Τούρκων δικαστών, οδηγεί στη μετατροπή ποινικών διατάξεων  σε εργαλείο ελέγχου της νόμιμης αντιπολίτευσης και κριτικής  
 
Τέλος, έχουμε υποστηρίξει, βασιζόμενοι σε πλήθος αξιόπιστων πηγών, όπως είναι οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών ότι τυχόν έκδοση ανθρώπων με πολιτική δράση στην Τουρκία, τους εκθέτει σε κίνδυνο βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης, όπως έχει εξάλλου δεχθεί ο Άρειος Πάγος σε άλλες περιπτώσεις.

 

 

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

18/5/2018

 

δικαιώματα

Μέλος

Newsletter