Δεν απαγορεύεται, μέχρι νεωτέρας, ο θρησκευτικός γάμος για μουσουλμάνους που κατοικούν εκτός Θράκης

Στο Δελτίο Τύπου της 24ης Φεβρουαρίου 2004 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέφραζε την έντονη έκπληξή της για την Απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Λάμπρου Παπαδήμα (Φ 97920/20138/31.10.2003) με την οποία κρίνονταν παράνομη η τέλεση γάμων ενώπιον Μουφτή της Θράκης μεταξύ (διαζευκτικά): α) μουσουλμάνου με μη μουσουλμάνο, β) έλληνα πολίτη με αλλοδαπό και γ) μουσουλμάνων που διαβιούν εκτός Θράκης. Στο ίδιο Δελτίο Τύπου η Ένωση σημείωνε ότι η ανωτέρω απόφαση εισήγαγε αντισυνταγματικούς περιορισμούς στη θρησκευτική ελευθερία που συνέχονται με το δικαίωμα στην επιλογή συζύγου, αλλά και με την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, καθώς η εγκατάσταση εκτός Θράκης συνεπαγόταν την απώλεια του δικαιώματος σύναψης μουσουλμανικού γάμου.

Εσχάτως, με απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών ανακλήθηκε προκειμένου να ερωτηθεί για τη νομιμότητά της η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Φ 99960/3975/20.2.2004).

Η Ένωση, παρακολουθώντας το ζήτημα, ευελπιστεί ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα το εξετάσει υπό το φως της εθνικής και ευρωπαϊκής προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο πρόεδρος 
Δημήτρης Χριστόπουλος

Ο γενικός γραμματέας
Γιάννης Κτιστάκις

 

φωτογραφία: bruno moure

 

μειονότητες

Μέλος

Newsletter