Αναφορά Ομάδας Θεσσαλονίκης για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στον χώρο κράτησης Φυλακίου Κυπρίνου στον βόρειο Έβρο

Αναφορά της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ομάδα Θεσσαλονίκης)

Στο πλαίσιο εκδήλωσης διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε το Σάββατο 18/12/2010 από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και υποστηρίχθηκε από διάφορες αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές ομάδες και δικτυώσεις απο Αθήνα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα (Γιατροί του Κόσμου, Ομάδα δικηγόρων Αθήνας, Clandestina, κ.α.), ομάδα της ΕΕΔΑ Θεσσαλονίκης, αποτελούμενης από τους Χριστίνα Ζησάκου, Ζώη Κάτσαρη, Δημήτρη Γούλα, Στέργιο Κοφίνη (δικηγόρους), Νικόλα Κουντούρη (πολιτειολόγου), μετέβη στην Ορεστιάδα προκειμένου να πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο κέντρο κράτησης του Φυλακίου Κυπρίνου. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε συνέχεια της εκτεταμένης έρευνας που είχαν πραγματοποιήσει μέλη της ΕΕΔΑ στους χώρους κράτησης μεταναστών στον Έβρο και τη Ροδόπη το διάστημα 25-29 Νοεμβρίου 2009.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τους κρατούμενους έξω από το κέντρο κράτησης συμμετείχαν περίπου 150 άτομα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Ορεστιάδα. Τους διαδηλωτές υποδέχτηκαν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παρ’ όλα αυτά επέτρεψαν στην πορεία να φθάσει σε απόσταση 20 περίπου μέτρων από το φράχτη του κέντρου κράτησης. Χάρη στην προηγηθείσα συνεννόηση των διοργανωτών με το διοικητή της αστυνομίας Ορεστιάδας κ. Σαλαμάνκα, επετράπη σε μία αντιπροσωπεία των διαδηλωτών (αρχικώς 5 άτομα, που κατόπιν διαπραγματεύσεων ανήλθαν σε 10 μαζί με δύο διερμηνείς) να εισέλθουν στο χώρο κράτησης και να συνομιλήσουν με τους κρατούμενους. Στην αντιπροσωπεία αυτή, πέραν των 5 μελών της ΕΕΔΑ συμμετείχαν ακόμη δύο γιατροί και ένας ψυχολόγος από τους Γιατρούς του Κόσμου και δύο δικηγόροι από την Ομάδα Δικηγόρων Αθήνας καθώς και δύο μεταφραστές. Μετά το πέρας της παράστασης διαμαρτυρίας ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Ορεστιάδας. Στο τέλος της πορείας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση απο την αποστολή, στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπου συζητήθηκαν οι εντυπώσεις της επίσκεψης.

 

Το πλήρες κείμενο εδώ

 

φωτογραφία: Michael Coghlan

 

κρατούμενοι, μετανάστευση, ρατσισμός

Μέλος

Newsletter